Recenze: Deskovka JihoČesko je ideální na dlouhé zimní večery

Asi většina z nás si někdy doma zahrála vědomostní stolní hru Česko. Triumfovali jsme se společně s ostatními členy rodiny anebo přáteli, kdo toho o naší zemi ví více. Komu klasické Česko nestačilo, ten si mohl do sbírky deskovek pořídit také Svět. Později přišel i Český a Světový film, Klasika a Česká hudba a nyní objevila světlo světa zcela nová hra JihoČesko od vydavatele ABEDEO s.r.o., kterou můžete zakoupit na stránkách darkoviny.cz.

Neméně zábavná a originální vědomostní hra je založena na velmi podobném, principu, jako předchozí vědomostní hry od společnosti Albi. Jeden unikát však JihoČesko přeci jen nabízí – jsou jím políčka označená písmeny „A“, která představují aktivitu v podobě pantomimického ztvárnění výrazu na kartičce. Na aktivity je ale možno hrát pouze v případě, že se na startovním políčku sejdou více než dva hráči.


Princip hry je velmi jednoduchý. Všichni hráči nejen začínají, ale také se vrací na českobudějovické náměstí. Odtud musí projít všemi sedmi okresy Jižních Čech. Každý z okresů má celkem čtrnáct políček. Z toho je osm zelených, opatřených záludnou otázkou, na některých jsou ale umístěna písmena „A“. Zbývající políčka jsou bílá.

 

 

Principem hry je získání co nejvyššího počtu bodů, přičemž se za každou otázku připočítává jeden bod. Pokud mají hráči na posledním políčku stejný počet bodů, vyhrává ten, kdo do cíle dorazil dřív. V případě, že se dva (anebo více hráčů) střetnou na jednom políčku, neplatí zde princip hry Člověče, nezlob se – hráči se tudíž „nevyhazují“


Hra JihoČesko sází na osvědčené principy a zábavu, která neomrzí velké ani malé. Hru mohou hrát nejvíce čtyři hráči. Pokud se vás u herního plánku sejde více, vyzkoušejte novinku v podobě aktivit, která umlčí i ty největší stěžovatele, kteří přijdou s argumentem, že JihoČesko vlastně nepřináší nic nového a vykrádá pouze staré osvědčené předlohy.


Jakmile se hráč dostane na políčko označené písmenem „A“ (aktivita), musí během jedné minuty pantomimicky ztvárnit výraz, který je na kartičce u stejného písmena uveden. Jakmile vaši spoluhráči výraz uhodnou, získáváte jeden bod stejně jako první spoluhráč, který odpověděl správně. V případě, že nebude hádání úspěšné, po bodu nezískává nikdo a hra dále pokračuje.


Co říci závěrem? Snad jen to, že také hra JihoČesko si najde svou základnu fanoušků a hráčů. Jde totiž o prověřenou klasiku, která vám ukrátí dlouhé zimní večery anebo zpříjemní letní dny s rodinou u moře či na horách.