Myslivost

Dalekohled, holínky, placatka dobrého rumu, flinta a správně posazený klobouk. S dárky od Dárkoviny.cz ulovíte i myslivce. A když ne myslivce, tak třeba lovce nebo pytláka, protože dárky máme pro všechny! Chlapi, kteří si oblíbili myslivost, jsou skvěle naložení lidé, kteří mají rádi humor a veselí. Přesně taková jsou i myslivecká trička, která můžete svému myslivci pořídit v různých velikostech k narozeninám nebo na svátek. Stejný úspěch ukořistíte i v případě trefných cedulek a dalších myslivecky laděných maličkostech. Zajímavé dárky pro myslivce najdete jen u nás.

Myslivost má v tuzemsku velmi dlouhou tradici, která sahá až do 19. století. Milovníků myslivosti je v Česku stále velká spousta. Pokud jde čistě o myslivce, v České republice jich máme zhruba 60 tisíc, z toho 14 tisíc z nich je zapsáno mimo Českomoravskou mysliveckou jednotu.

 

Co je myslivost? Velmi široký pojem
Nevíte, co si máte představit pod pojmem myslivost? Jde o soubor činností, které myslivci provádějí v přírodě ve vztahu k volně žijící zvěři, která je součástí ekosystému. Myslivost přitom není pouze lovectví, je to vztah k přírodě, krajině a volně žijící zvěři. Věděli jste mimo jiné, že myslivost patří mezi nejstarší formy ochrany přírody? Myslivost rovněž představuje spolkovou činnost, která se zaměřuje na udržení a rozvoj mysliveckých tradic a zvyků. Myslivci ostatně na své tradice velmi dbají a jejich dodržování je pro ně velká čest.


Moderní historie myslivosti sahá v tuzemsku do 19. století
Moderní historie myslivosti v tuzemsku započala již v 19. století. Jedním z prvních odborných spolků, který sdružoval lesníky a myslivce z povolání i ze záliby, byla v roce 1869 Pražská lesnická jednota Hubertus. V roce 1883 byl založen Spolek honební a ochrany zvěře.


Po vzniku Československa v roce 1918 vzniká jednotná myslivecká organizace Československá myslivecká jednota. Jednotná myslivecká organizace v tuzemsku následně několikrát změnila svůj název. V současné době máme v Česku Českomoravskou mysliveckou jednotu (ČMMJ). Myslivost byla navíc v roce 2012 zapsána coby nehmotná kulturní památka na Seznam nemateriálních statků tradiční a lidové kultury České republiky.


Kdo je myslivec? Člověk, který složí zkoušku z myslivosti
Zajímá vás, kdo je myslivec? Člověk, který složil zkoušku z myslivosti, a případně (pokud chce lovit) také zkoušku k získání zbrojního průkazu. Myslivec následně pečuje o zvěř a myslivecká zařízení a je rovněž členem určitého mysliveckého sdružení.


Přemýšlíte, jaký dárek věnovat myslivci či milovníku přírody k narozeninám, svátku či Vánocům? Do černého se trefíte vždy, když jej obdarujete něčím, co má spojitost s myslivostí. A že možností máte opravdu spousty.