Mikuláš, anděl a čert v prosinci lidová tradice

Na 6. prosince připadá svátek svatého Mikuláše. V předvečer tohoto svátku, 5. prosince, české domácnosti tradičně obchází družina Mikuláše, anděla a čerta, od které všechny hodné děti dostávají mikulášskou nadílku. Nedáte ani vy na tuto tradici dopustit? Potom vás bude jistě zajímat, jak vznikla a jakým způsobem se Mikuláš slaví ve světě.

Tradiční mikulášská nadílka: Jak probíhá?

Navečer 5. prosince každým rokem obcházejí Česko tradiční mikulášské průvody. Mikuláš s čertem a andělem navštěvují zejména domácnosti, kde žijí rodiče s malými dětmi. Děti Mikulášovi, čertovi a andělovi zazpívají písničku, řeknou básničku, často se vyzpovídají ze svých hříchů a slíbí, že v dalším roce už budou hodné. Za odměnu dostanou zaslouženou mikulášskou nadílku; zlobivé děti může čert obdarovat také bramborami nebo uhlím.

Mikuláš nechodí v Česku v předvečer svého svátku po domácnostech nikdy sám. Svatý Mikuláš s bílými vlasy, plnovousem, vysokou čepicí, zakroucenou berlí a červeným či bílým pláštěm má při sobě vždy dva pomocníky, čerta a anděla. Čert má děti trochu postrašit, naopak anděl chrání děti před čertem a symbolizuje dobro. Mikuláš se během mikulášské nadílky zase chová moudře, klidně a dokáže pochválit. Vyptává se dětí, zda byly hodné a zda nezlobily rodiče. Za zazpívanou písničku či přednesenou básničku následně dává dítku spolu s andělem zaslouženou odměnu.

Historie vzniku mikulášské tradice

Svátek svatého Mikuláše, který si připomínáme 6. prosince, odkazuje na svatého Mikuláše z Myry, který žil v letech 280 až 352 našeho letopočtu a působil coby biskup v Myře v maloasijské Lykii. Už za svého života svatý Mikuláš proslul svou štědrostí k potřebným i svou záchranou nespravedlivě obviněných.

Svatý Mikuláš je patronem námořníků, obchodníků, lukostřelců, lékárníků, právníků, vězňů, studentů a dětí. Jde o jednoho z nejuctívanějších svatých v rámci celého křesťanství. V západní liturgické tradici jeho svátek připadá na 6. prosince. Oslava tohoto svátku je v jeho předvečer (5. prosince) spojena právě s mikulášskou nadílkou, a tedy rozdáváním dárků dětem.

Jak probíhala mikulášská nadílka v minulosti

Mikulášská nadílka prokazatelně patřila k českému venkovu i městům už v 15. století. Tento zvyk je však pravděpodobně ještě starší. V minulosti naděloval dětem Mikuláš dárky do punčoch, přičemž se jim nezjevoval. Tento zvyk následně vystřídaly mikulášské pochůzky, kdy s Mikulášem po staveních chodili jeho dva pomocníci čert a anděl.

Velmi oblíbené byly také mikulášské průvody, kdy Mikuláše doprovázel průvod rozmanitých masek. Tradice mikulášských průvodů se přitom na řadě míst českých zemích udržela až do 19. století.

Oslavy Mikuláše ve světě

Zajímá vás, jak se slaví Mikuláš ve světě? Má opravdu různá podobenství. Zatímco na Slovensku je mikulášská tradice stejná jako v Česku, například v Polsku chodí Mikolaj, který navštěvuje děti v noci z 5. a 6. prosince a dává jim dárky pod polštář nebo do velké ponožky. Polský Mikolaj je bez čerta, zato jej místo anděla často doprovází Sněhová vločka.

Mikulášské obchůzky jsou v podvečer 5. prosince mnohem strašidelnější v Rakousku, Bavorsku nebo Maďarsku. Po boku Mikuláše se totiž objevují strašidelnější obdoby čerta zvaní Krampusáci. V Rakousku doprovází Mikuláše rovněž anděl, který s sebou často nosí knihu, ve které jsou zapsané všechny činy hodných i zlobivých dětí. Mnohdy jej doprovází také postava Guatseltragera, tedy staršího muže, který nosí koš s dobrotami pro hodné děti.

Nizozemská obdoba Mikuláše, která dětem naděluje dárky, se jmenuje Sinterklaas - jeho pomocníkem je Černý Petr (Zwarte Piet). Ve Švýcarsku dělá Mikulášovi pomocníka postava oblečená v černé kápi Schmutzli a v Belgii je Mikulášovým pomocníkem Taťka Rákoska.