Kreslení a malování

S hlavou stále v oblacích, bloumá v krajinách, které jsou nám, obyčejným smrtelníkům bez fantazie, nadobro ztraceni. Sice jsou občas "trochu mimo", ale pro jejich neotřelou povahu je prostě zbožňujeme. Také chodíte s kreativcem a lámete si hlavu, jaký dárek ho může ještě potěšit? Tak s tím už je konec! Nasbírali jsme pro vás hromadu nápaditých dárků, které ohromí každého uměleckého nadšence. Čokoládové pastelky, levitující propiska, pastelky na obličej, to vše a mnoho dalšího najdete na našem e-shopu Dárkoviny.cz.

Je kreslení a malování vaší zálibou? Řekneme vám, jaký je mezi těmito činnostmi rozdíl a co vše k nim potřebujete. A jak je to s omalovánkami - jde o kreslení, nebo malování? Možná, že vás správná odpověď zaskočí.

 

Rozdíl mezi kreslením a malováním
Kreslení a malování se mezi sebou velmi často zaměňují. Spousta lidí je považují za totéž, ovšem pravda je zcela někde jinde. Kreslení a malování tedy nelze považovat za synonyma. Jaký je vlastně mezi těmito tvůrčími činnostmi rozdíl?
Při kreslení děláte na podklad čáry, a to prostřednictvím tužky, pera, tuše, voskovky, pastelky, křídy nebo rudky. A jak je to v případě malování? Když malujete, nanášíte na podklad (papír, plátno atd.) souvislé plochy.

 

Co vše potřebujete k malování
Jelikož při malování vytváříte na papíru či plátně souvislé plochy, potřebujete k tomu štetec, často i hadřík, vlastní prsty nebo špachtli. Čím vším můžete malovat? Například vodovými barvami, akrylovými barvami, temperami nebo olejovými barvami. V případě, že budete takto malovat na plátno, vznikne obraz.

 

Technika na pomezí kreslení a malování
Kreslení a malování od sebe nemusíme vždy striktně odlišit. Příkladem je suchý pastel, který stojí přímo na pomezí kreslení a malování. Suchým pastelem totiž můžete jak kreslit (tedy dělat čáry), tak i malovat (tedy vytvářet souvislé plochy).

 

Omalovánky: Je to kreslení, nebo malování?
Nyní již znáte rozdíl mezi kreslením a malováním. Jak je to ale s omalovánkami, které mají v tomto případě sporný název a k jejichž vybarvování nejčastěji používáme pastelky, tedy pomůcku ke kreslení?


Spousta lidí vám řekne, že je zbytečné uvažovat o změně názvu. Ať už do omalovánek kreslíte (nebo dle jejich názvu malujete), důležité je, že vám jejich vybarvování přináší radost. A jestli se chcete odreagovat, oprostit od stresu a zažít o samotě pravé chvíle pohody, tím pravým jsou pro vás antistresové omalovánky.