Hry pro klasiky i fajnšmekry

Zažít nudu? Jo, to opravdu vadí – jak praví jedna moudrá česká písnička. Chcete zabavit sebe i své nejbližší? Udělejte si malou tradici a začněte si hrát – ať už pouze ve dvou či s celou rodinou a přáteli. Máme pro vás pár tipů, které hry frčí!

Základní dělení her

Společenské hry se většinou dělí podle typu na „deskové“ a „karetní“. Vzhledem k rozmanitému sortimentu už ale i tento rozdíl tak trochu splývá. Součástí deskových her totiž bývají ve spoustě případů hrací karty a naopak. Dalším velmi obvyklým typem her jsou takzvané „cestovní hry“ nebo „slovní hry“. K těm většinou potřebujete jen tužku a papír – to znamená minimum pomůcek. Tyto hry jsou ideální třeba na cesty vlakem nebo autem.

Zpátky ale ke společenským hrám – nejprve je potřeba zvolit, jaký charakter stolní hry je vám nejbližší. Bude to spíše strategická hra, vtipná hra, vědomostní hra nebo hra, u které se plní úkoly a je potřeba u ní zapojit kreativitu?

Dobble – jednoduchost nade vše

Pravidla hry vysvětlíte za pár sekund, tudíž si je všichni na první dobrou zapamatujete. Tato společenská hra je uzpůsobena pro 2 – 8 hráčů a je vhodná pro děti od 6 let. Hra Dobble je navíc balená v malé kulaté krabičce, takže nezabere žádné místo ve vašem zavazadle – ideální na dovolenou, k babičce i jen tak na večer.

Pro představu – na každé z kulatých karet je 8 různých symbolů. V balíčku existují vždy dvě karty, které mají společný symbol. Právě nalezení stejného symbolu na kartách bude vaším úkolem – zkrátka a dobře – vyhrává ten nejrychlejší. A aby to nebylo tak jednotvárné – v přiložených pravidlech Dobble je většinou popsáno až 5 verzí této hry.

Kapesní kvízy

Tohle bude spíš souboj vašich znalostí. Jeden z vás bude vždycky číst otázku určenou pro konkrétního hráče. Pravidla si ale můžete samozřejmě přizpůsobit dle svého gusta a udělat to například tak, že získá body vždy ten, který odpoví nejrychleji. Kapesní kvízy mají vždy nějaký společný jmenovatel – ať už je to období (například Kvízy do kapsy – 80. léta) nebo téma (JihoČesko, Svět fotbalu…).

Vylepšená klasika – Člověče nezlob se

Nejznámější a nejoblíbenější hra bez ohledu na věk a pohlaví. Jednoho dne však došlo k tomu, že zažitou klasiku někdo vylepšil a udělal z ní „alkoholovou hru“. Pravidla jsou pořád stejná, ale ve hře Člověče, napij se“ má hráč místo figurek 4 panáky, na kterých je figurka jeho barvy pouze nakreslena. Na začátku hry si do panáků nalijte svůj oblíbený drink. A co dál? No, pokaždé, když vás někdo vyhodí, tak pijete…!

Hry pro partnery

V této oblasti se setkáte se dvěma typy her. Jednou z nich je například hra „Cesta manželstvím“, kde házíte kostkou, procházíte hrací pole a plníte vtipné úkoly. Druhou z nich jsou pak erotické hry, které jsou skvělou možností, jak okořenit například přání k Valentýnu a vyzkoušet tak něco jiného, než na co jste zvyklí.