Den poezie

Den poezie tradičně připadá na období kolem 16. listopadu, což je den narozenin významného českého básníka Karla Hynka Máchy. Jedná se o významný festival, který se pravidelně koná ve více než padesáti městech a obcích po celé České republice. Jaká je historie Dne poezie a co vše můžete zažít, pokud se do něj zapojíte?

Historie Dne poezie

Den poezie patří k nejrozsáhlejším festivalům poezie v Česku. Tento festival vznikl v roce 1999 jako připomínka narozenin velkého českého básníka Karla Hynka Máchy, které připadají na 16. listopadu. Právě proto se v tuzemsku Den poezie každoročně pořádá kolem tohoto data.

Z původně jednodenního festivalu se Den poezie rozrostl na akci s několikatýdenním programem, která probíhá prakticky po celé České republice. Nejdůležitějším centrem Dne poezie je tradičně hlavní město Česka, Praha. Koordinátorem tohoto festivalu a zároveň pořadatele spousty zajímavých akcí je přitom Společnost poezie.

Den poezie je celorepublikovou akcí

Den poezie se u příležitosti narozenin Karla Hynka Máchy 16. listopadu koná po celé České republice, má ovšem mírný přesah také do zahraničí. V každém městě či v každé obci Česka může mít jinou podobu. Zapojují se do něj například knihovny, školy, kulturní centra nebo literární spolky.

U příležitosti Dne poezie se pořádají autorská čtení básníků, a to jak žijících a nežijících, tak známých a neznámých. Na některých místech se pořádá také tvůrčí psaní básní. Tyto zajímavé akce bývají často propojeny i s hudební a divadelní složkou. V některých městech (například v Praze) se konají literární vycházky, které návštěvníky provázejí po stopách známých básníků.

V rámci Dne poezie se samozřejmě nezapomíná ani na děti, které se do této akce zapojují ve školách, knihovnách, kulturních centrech či divadlech. Den poezie si v období kolem 16. listopadu dále často připomínají literární časopisy, nakladatelství nebo webové portály. V zahraničí se Den poezie koná rovněž v českých zahraničních kulturních centrech a velvyslanectvích.

Každý ročník Dne poezie má své téma

Den poezie se pokaždé nese v Česku v jiném duchu. A to díky tomu, že každý ročník této oblíbené akce má odlišné téma. Například tématem Dne poezie 2023 je “Básně v obraze”, Dne poezie 2017 “Labyrint světa”, Dne poezie 2010 “Nekonečný kraj” nebo Dne poezie 2006 “Kde domov můj”.

Tradiční setkání u sochy Karla Hynka Máchy

Nedílnou součástí celorepublikového festivalu Den poezie je tradiční setkání u sochy básníka Karla Hynka Máchy na pražském Petříně. Toto setkání, jehož součástí je veřejné čtení poezie, se každým rokem koná 16. listopadu, tedy v den básníkových narozenin.

Lidé se 16. listopadu v podvečerních hodinách tradičně setkávají u sochy Karla Hynka Máchy na Petříně, kde za svitu svíček čtou jeho básně. A samozřejmě nesmí chybět ani Máchův Máj.