Den otců

Den otců patří k mezinárodně významným dnům, který se v Česku každoročně slaví třetí červnovou neděli. Prozradíme vám, jaká je tradice tohoto svátku a jak nejlépe oslavit Den otců. Také vám dáme tipy na nejlepší dárek pro tátu.

Co je Den otců a jaká je jeho historie?

Den otců je mezinárodně významný den, který se slaví na počest otců, tátů a tatínků. V tento den se připomíná důležitost otcovství i vztah táty k dceři či synovi. Den otců apeluje rovněž na to, že bychom neměli zapomínat, jak důležitá je role otců v naší společnosti.

Tradice oslav Dne otců spadá na začátek 20. století. Zakladatelkou tohoto významného dne byla Američanka Sonoro Smart Doddová. Tato žena chtěla svým počinem ocenit úsilí svého ovdovělého tatínka, který se o ni a o další čtyři sourozence staral. Úplně první oslava Dne otců se uskutečnila 19. června 1910 v den narozenin Sonořina otce, a to v městečku Spokane v americkém státě Washington.

Kdy je Den otců

Oslavy Dne otců nemají v celosvětovém měřítku pevné datum. V České republice se Den otců každým rokem slaví třetí červnovou neděli, podobně jako v USA nebo Kanadě. V některých státech světa připadá Den otců na svátek svatého Josefa, tedy na 19. března. V severských zemích, jako je například Finsko, Norsko a Švédsko, se Den otců každoročně slaví druhou neděli v listopadu.

Den otců - Česká republika

Kdy konkrétně si v České republice připomínáme Den otců? Tento významný den připadá v roce 2023 na neděli 18. června, v roce 2024 na neděli 16. června, v roce 2025 na neděli 15. června, v roce 2026 na neděli 21. června a v roce 2027 na neděli 20. června.

Den otců v Německu

Den otců v Německu se každým rokem slaví na Den nanebevstoupení Páně, který připadá vždy 40 dnů po Velikonocích. Tento významný den je tedy pohyblivý a každoročně má jiné datum. V roce 2023 se Den otců v Německu slaví ve čtvrtek 18. května, v roce 2024 ve čtvrtek 9. května, v roce 2025 ve čtvrtek 29. května, v roce 2026 ve čtvrtek 14. května a v roce 2027 v neděli 6. května.

Jak se slaví Den otců?

Oslavy Dne otců bývají různé - s ohledem na to, o jaký stát a kulturu se jedná. V každém případě se tento den zaměřuje na oslavu rodiny a vztahu mezi tátou a jeho dětmi. Malé, velké i dospělé děti na Den otců děkují svým tátům za jejich celoživotní lásku, podporu, výchovu a péči. Jako poděkování dostávají v tento den tatínkové od svých synů a dcer papírová přání i krásné dárky, které jsou věnované od srdce.

Kdo přeje ke Dni otců

Ke Dni otců přejí svým tatínkům děti jakéhokoliv věku. Jedná se o předškoláky, školáky, dospívající a samozřejmě také o dospělé děti. V tento se zkrátka snaží děti jakéhokoliv věku vyjádřit vděčnost a lásku jednomu z nejdůležitějších mužů svého života.

Tatínkové bývají zpravidla z přáníček a dárků, které dostanou od svých dětí, velmi dojati. Často se stává, že si tato přáníčka a dárečky schovají na památku a v budoucnu si je nostalgicky prohlédnou.

Jak popřát ke Dni otců?

Máte na výběr spoustu způsobů, jak svému tatínkovi popřát ke Dni otců. Můžete mu věnovat papírové přáníčko s vlastnoručně napsaným vzkazem. Svému tátovi můžete poblahopřát také prostřednictvím SMS zprávy či sociálních sítí. Ať už si vyberete jakoukoliv formu, vašeho tátu zaručeně potěší, že jste si na něj u příležitosti Dne otců vzpomněli.

Den otců - nejlepší dárek

Přemýšlíte, co dát na Den otců svému tátovi? Na výběr toho máte opravdu spoustu. V každém případě se držte pravidla, aby byl dárek, který vyberete pro tatínka, osobní a originální. Jaké máte konkrétně možnosti?

Každého tátu potěší vlastnoručně vyrobený dárek. U příležitosti Dne otců mu můžete věnovat také kvalitní pánskou kosmetiku, pánský parfém, láhev kvalitního vína, sadu pivních speciálů nebo láhev jeho oblíbené whisky. Vašemu tatínkovi udělá radost také předplatné jeho oblíbeného časopisu nebo skleněný půllitr se speciálním potiskem.


Podívejte se také na dárky pro tátu.