Člověče nezlob se

Stolní společenské hry jsou známé odnepaměti. A pokud je nějaká, která by se dala hrdě zařadit mezi ty nejzajímavější, rozhodně je to hra Člověče nezlob se. Právě ona totiž pochází z oblasti Indie, a to z období kolem 7. století. I přes její stáří se však do Evropy hra Člověče, nezlob se dostala až v devatenáctém století, a to díky kolonialistům, kteří ji z této oblasti přivezli, ale na trh ji uvedli pod zcela jiným názvem, a to názvem Ludo.
Netrvalo dlouho, a hra se dostala i za velkou louži, tedy do současných Spojených států amerických, a to již pod dnešním názvem, pod kterým je známá po celém světě, a to v různých jazykových mutacích.

Hra Člověče nezlob se je vyhledávanou inspirací pro různé varianty
Vzhledem k oblibě této hry logicky netrvalo dlouho, a začínali se objevovat různé varianty, které z ní více či méně vycházejí. Mezi ty nejznámější patří logicky ty, které jsou spojeny se zábavou a konzumací alkoholu. Díky tomu se tak z ryze společenské rodinné hry vytvořila hra vhodná na jakoukoliv párty. Mezi ty nejznámější variace, které na trhu jsou, patří třeba tituly s názvem Alkoholické Člověče nezlob se, kde jsou běžné figurky nahrazeny skleněnými panáky – tedy štamprlemi. Další variantou spojenou s alkoholem je poté verze Člověče, neboj se!, popřípadě také Člověče napij se. I u nich se počítá s častou konzumací alkoholu. Podívejte si na ostatní alkoholové dárky.

Jsou verze Člověče nezlob se, které prošly pouze změnou pravidel
Nejsou to ale pouze zcela jiné hry, ale se základním Člověče nezlob se souvisejí i různé varianty, které upravují samotná pravidla. Jednou z těch nejznámějších úprav je ta, kterou vymysleli studenti matematicko-fyzikální fakulty ČVUT. Ta počítá s možností hrát s jakoukoliv figurkou na hracím poli, přičemž do domečku je třeba dostat od každé barvy jednu jedinou. Podívejte se do kategorie společenské hry.

Úspěšnost této klasiky však došla tak daleko, že dnes už není problémem si hru zahrát prostřednictvím počítače. Ten však nikdy nedokáže nahradit požitek ze hry s reálnými hráči, na klasické desce s figurkami a kostkou.