Adventní čas

Adventní čas představuje přípravu na vánoční svátky. Chcete vědět, co se dělá na advent, jak dlouho advent trvá a jaké tradice se k tomuto období vážou? Přinášíme vám vše, co byste měli o adventu vědět.

Advent: Co znamená a jak dlouho trvá
Zajímá vás, co to znamená advent? Toto slovo je odvozeno z latinského adventus neboli příchod. Pro křesťany je advent dobou očekávání na příchod Spasitele. V obecné rovině adventní čas představuje přípravnou dobu na Vánoce.

Advent trvá čtyři po sobě jdoucí adventní neděle. Začátek adventního období je pohyblivý. Musí být přitom dodrženo pravidlo, že poslední, čtvrtá adventní neděle připadne vždy na neděli před 25. prosincem. První adventní neděle, kterou advent začíná, tak může spadat na rozmezí 27. listopadu až 3. prosince.

Každá adventní neděle má speciální název
Jak už jsme uvedli, advent představuje období čtyř neděl před 25. prosincem. Víte, co jednotlivé adventní neděle znamenají? První adventní neděle se nazývá železná, druhá adventní neděle bronzová, třetí adventní neděle stříbrná a čtvrtá adventní neděle zlatá.

Během každé adventní neděle nezapomeňte zapálit svíčku na adventním věnci. Na poslední, zlatou adventní neděli (a také na Štědrý den) by měly na adventním věnci hořet všechny čtyři svíce.

Adventní čas. Hallstatt, Rakousko

Tradice spojené s adventem
S adventním časem je spojena spousta tradic a zvyků, které každým rokem dodržují věřící i nevěřící lidé. A to jak děti, tak dospělí. Připomeňte si s námi nejznámější tradice spojené s adventem, na které byste ani letos neměli zapomenout.

1. Adventní kalendář
První adventní neděli dostávají děti i dospělí adventní kalendář, který obsahuje celkem 24 políček s překvapením. Adventní kalendář jim usnadní čekání na Štědrý den, neboť poslední políčko otevřou přesně 24. prosince.

Velmi oblíbené jsou nejen adventní kalendáře čokoládové, ale také adventní kalendáře s kosmetikou pro ženy či adventní kalendáře s alkoholem pro muže. Pořídit si přitom můžete nejen adventní kalendář kupovaný, vyrobit si jej můžete také vlastnoručně doma.

2. Adventní věnec
K symbolům adventu patří jednoznačně adventní věnec, který zdobí svátečně prostřené stoly již od 19. století. V katolických zemích je adventní věnec tradičně doplněný o tři fialové svíčky a jednu růžovou svíčku, které se každou adventní neděli postupně zapalují proti směru hodinových ručiček.

Každá ze svíček na adventním věnci má svůj název. První svíčka s názvem svíce proroků symbolizuje naději, druhá betlémská svíčka představuje lásku a třetí pastýřská svíčka znamená radost. Čtvrtá růžová svíčka se nazývá andělská a představuje pokoj a mír.

3. Adventní trhy
K adventnímu času neodmyslitelně patří také adventní trhy, které se konají v řadě větších měst Česka. A to například v Praze, Brně nebo Olomouci. Vyhlášené jsou i adventní trhy v zahraničí, Češi s oblibou navštěvují zejména vánoční trhy ve Vídni, Drážďanech nebo Krakově.

Proč tradiční adventní trhy tak táhnou? Díky své jedinečné atmosféře a nádherné adventní výzdobě. Na adventních trzích pořídíte jmelí, adventní věnce, vánoční ozdoby či jiné vánoční zboží. Pochutnat si zde můžete na nejrůznějších dobrotách, například trdelnících. Pro dospělé pak nesmí chybět grog nebo vánoční punč na zahřátí.

Adventní trhy. Český Krumlov, Česká Republika

4. Pečení cukroví, předvánoční úklid a nákup vánočních dárků
Co dalšího je spojeno s adventním časem v Česku? Jednoznačně pečení vánočního cukroví, jako například medových perníčků, lineckého cukroví či vanilkových rohlíčků. Pokud pečení příliš neholdujete, můžete si samozřejmě nechat upéct vánoční cukroví na zakázku.

Kromě pečení vánočního cukroví patří k adventnímu času v Česku také předvánoční úklid a adventní výzdoba interiéru. Během adventu nezapomeňte také na nákup vánočních dárků, které vaši blízcí naleznou během Štědrého večera pod vánočním stromečkem.

Adventní čas. Budapešť, Maďarsko.